Bezuinigen op energie

Bijna alle apparaten gebruiken energie. Van uw wasmachine en cv-ketel tot de oplader van uw telefoon en misschien ook wel uw fiets. U kunt eigenlijk niet meer zonder. Ongetwijfeld is uw energierekening dan ook een stuk hoger dan vroeger. In het afgelopen jaar werd deze stijging (voor een deel) opgevangen door de overheid met het prijsplafond, maar dit was helaas een tijdelijke regeling. Om te voorkomen dat uw energierekening nog hoger oploopt, is het belangrijk uw energieverbruik in de gaten te houden. In dit artikel geven we enkele tips die u hierbij kunnen helpen.


Wanneer bezuinigen

Zeker als u het moeilijk heeft om financieel rond te komen, is bezuinigen op energieverbruik belangrijk. U wilt uiteraard niet dat uw energierekening zo hoog wordt dat u niet meer in staat bent uw huur of hypotheek te betalen of u geen geld meer overhoudt om boodschappen te doen. Om dit te voorkomen, zijn er gelukkig enkele dingen die u kunt doen om uw energierekening te verlagen.


Wat kunt u doen?

Als u wilt bezuinigen op energie, kunt u dat op verschillende manieren doen. De manier waarop u gaat bezuinigen is afhankelijk van uw gebruik en waar u bereid bent om te schrappen. Eén ding is namelijk zeker, wanneer u wilt bezuinigen, moet u ergens verbruik verminderen. Een aantal eenvoudige eerste stappen:

  • Minder lang douchen. Een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten kost tussen de 50 cent en 1 euro. Wanneer u elke dag, of zelfs meerdere keren per dag, lang doucht, kan dit erg oplopen in de kosten. Minder douchen is dus een eenvoudige manier om de kosten van uw energierekening omlaag te brengen. 
  • Uw verwarming één graadje omlaag. De verwarming heeft een hoge impact op uw energierekening. Door uw verwarming iets lager te zetten bespaart u veel geld. Tip: stel uw thermostaat in op een schema. Zo staat de verwarming altijd op de juiste temperatuur en gaat deze ‘s avonds automatisch uit. 
  • Niet thuis = uit. Wanneer u niet thuis bent, gebruikt u geen apparaten. Het is dus zonde om deze aan te laten staan. Ook zult u merken dat u grotendeels van de apparaten toch niet aan het gebruiken was. 
  • Geen lampen aan in lege ruimtes. In het verlengde van de vorige tip kunt u ook op energie besparen wanneer u wél thuis bent. Bijvoorbeeld door geen lampen te laten branden in ruimtes waar niemand aanwezig is. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Zo hoeft de tuin niet verlicht te worden als u daar niet zit en hoeft ook een lamp bij de voordeur niet de hele nacht te branden. Vervang de lampen die u wél gebruikt allemaal door led-lampen. Deze zijn een stuk energiezuiniger.
     

Het is belangrijk om erachter te komen waar u de meeste energie verbruikt. Zo weet u waar u gemakkelijk energie kan besparen. Een manier om hierachter te komen is door te inventariseren welke apparaten u het meest gebruikt en of u dat gebruik kunt verminderen. Hierbij is het goed om te weten dat apparaten die warm worden, zoals de waterkoker, de droger en de oven, de meeste energie verbruiken. Een andere manier is door te kijken op de website van uw energieleverancier. Hier vindt u vaak een globaal overzicht van uw energieverbruik. Zo kunt u bijvoorbeeld aflezen wanneer het grotendeel van uw energierekening afstamt van waterverbruik. Dan weet u dat u hiermee moet opletten.


Energiefixers

Wanneer u er zelf niet uit komt, kunt u de hulp inschakelen van een zogenaamde EnergieFixer. Dit zijn organisaties waar u terecht kunt voor advies over kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen. Zoekt u advies van een EnergieFixer? U vindt ze eenvoudig via uw energieleverancier of op het internet.

Het bezuinigen op energie is niet gemakkelijk omdat u overal energie voor nodig hebt. Het besparen van energie is, net als sparen, een constante kritische afweging tussen wat u echt nodig heeft en wat u kunt missen. Het is belangrijk om stil te staan bij uw energieverbruik, maar ook bij het feit dat meer mensen moeite hebben met hun energieverbruik. U bent niet de enige die dit doormaakt. Wanneer u hulp nodig heeft, twijfel dan niet om contact op te nemen met uw familie, vrienden of uw lokale gemeente.